My Mood . My Hope . My Pray .

7th August, 2014 : Hello there! It's been a long time. Miss me? *muntah hijau*

10th Oct, 2011
: Yey! LI dah nak habis. So, presentation, log book & report. Mana? Entah... Hehehe~

Saturday, October 2, 2010

Orphan. Can You Keep A Secret?




Hohh~ macam pernah nampak tak keluarga nieh..?? [yang atas nie lerr...] ahahh~ semalam aQ tengok cerita filem nieh.. [kecoh laa.. oran lain tahun lepas lagi da basi.. aQ baru nak khatam.. *sigh..] setelah sebulan dah dapat filem nie, semalam baru ada kesempatan.. well I mean kekuatan nak tengok filem nieh.. ehehh~ maklum laa.. aQ nie ngeri sikit tengok darah-darah nie.. mau muntah aQ jadinya.. tapi aQ bukan nak cerita camne thriller filem nieh.. tapi nak cerita tentang sifat perhubungan manusia yang terdapat dalam filem nie.. tapi sebelum tuu join sikit sinopsis cerita nieh jom..

So cerita nie simple.. tapi memang unpredictable.. awal-awal cerita memang akan rasa menyampah and pelik plus tak logik dengan watak utama filem nie.. siapa lagi.. si anak angkat tuu laa.. Esther nama dye..

Cerita bermula bila pasangan suami isteri nieh - Kate dan John - kehilangan anak ketiga dorang.. yang dua lagi selamat [Danny dan Max].. yang ketiga tuu Jessica mati sebab kena 'curi' dengan kejam giler bab* masa Kate nak lahirkan dye.. FYI - tambahan sikit - if you guys pernah dengar caviar [antara sejenis makanan termahal di dunia - actually telur ikan je pown..] kalau nak tahu macam mana caviar nie diperolehi.. macam cara Jessica 'dikeluarkan' tuu laa.. hahh~ tengok a cerita nie kalau nak tahu camne..

Okeyh~ stop..! berbalik pada Orphan.. oleh kerana depression yang dialami akibat kehilangan Jessica.. Kate dan John decided nak ambil anak angkat sebagai pengganti.. Max pown selalu tanya if she could ever have a sister.. tapi Kate - aQ rasa maybe sebab akibat dari 'kecurian' Jessica dye tak dapat 'buat' anak lagi.. or maybe sebab dye trauma anak dye akan kena 'curi' lagi.. so dye tak boleh bagi Max adik.. and sebab tuu la dorg amek anak angkat si Esther nie.. yang konon-kononnya budak 9 tahun dari Russia.. bla bla blaa.. sebenarnya Esther nie rupa-rupanya.. hahh~ korg g la cari filem nie dan tonton sendiri.. tak best la kan lau aQ da cerita semua.. hehehehee~~

Tapi ape yang paling banyak pengajaran yang aQ dapat dari filem nie sangat la menyentuh hati dan perasaan naluri wanita aQ nieh.. eceiyh~ tapi seriously.. filem nie memang change my thought yang before nie cikgu tusyen Bahasa Inggeris aQ ajar.. kalau dah kahwin nanti.. don't put all your trust to your husband.. cause guy nie tak boleh dipercayai.. tah-tah nanti dye madukan kita.. tak pun kalau kita mati tengok-tengok tanah kubur pown merah lagi dye da kahwin lain.. kita pulak g letak harta kita wasiatkan kat dye.. memang sedap laaa.. - well.. yang nie memang aQ de nampak depan mata aQ sendiri.. my uncle done that to his late wife who was really just died.. :p

Dan setelah menonton the Orphan nieh.. baru aQ buka banyak sikit [dah banyak, sikit pulak..] pemikiran tentang rumahtangga nie.. elelelelee macam gatai je kan.. tapi tuu la hakikat.. kita tak mengalami.. tapi kita bersedia mempelajari.. dan aQ sedar bahawa cikgu Bahasa Inggeris aQ tuu agak tertutup pemikirannya.. sampai merebak ke otak aQ plak tuu.. hehehee~

From the movie.. I realized that.. between a husband and wife.. between parents and children.. between siblings.. between us ourselves and strangers.. senang cakap.. dalam apa-apa perhubungan pown.. there must have LOVE.. and TRUST.. and from that movie.. I realized.. in a relationship, it is not enough if you just said that you love.. it is not enough if you just express your love.. you too have to trust.. trust doesn't need to be said.. and it doesn't need to be expressed.. it just there if you really do trust on that person.. macam mana nak cakap eah.. tapi hanya adanya cinta dan kepercayaan, barulah bahagianya perhubungan.. tak percaya..?? tengok a filem nieh.. and just then you will see the truth of love and trust.. how far it can brings your relationship.. and what can happen if you didn't put these elements in your relationship..

So.. combine these two..




And who will know you will hold to each other like this forever.. :)




Isn't it sweet..?? to live with people you love happily ever after.. it is everybody's dream.. kan..?? ahh~ jangan cakap aQ jiwang.. korang pown harapkan benda yang sama kan..?? kan..?? kan..?? eleh da blushing lagi nak geleng kepala tuu.. ceiyt~  :pp




* banyak lagi perkara yang kita boleh belajar dari filem nieh sebenarnya.. tapi depends pada diri sendiri la kan menilai yang mana.. :)





0 comments: