My Mood . My Hope . My Pray .

7th August, 2014 : Hello there! It's been a long time. Miss me? *muntah hijau*

10th Oct, 2011
: Yey! LI dah nak habis. So, presentation, log book & report. Mana? Entah... Hehehe~

Saturday, December 11, 2010

RM27000 'Hilang' ! ! !

Ya.. saya pelajar Ijazah Sarjana Muda (ISM) Kewangan dengan Kepujian di Universiti Industri Selangor.. sebagai anak yang bukan dari keluarga kaya.. pilihan yang ada cuma PTPTN.. MARA ada jugak.. tapi hanya untuk jurusan tertentu sahaja..

Bagi kebanyakan jurusan ISM, pinjaman penuh PTPTN adalah sebanyak RM48000..!! yup.. RM48K.. banyak kan..?? dan yuran bayaran untuk setiap mata pelajaran adalah bergantung kepada jurusan dan mata pelajaran yang diambil dan mengikut jam kredit.. bagi jurusan saya.. setiap subjek adalah RM200.. dan setiap subjek adalah 3 jam kredit.. bermakna untuk satu subjek bagi satu semester adalah RM600.. bagi setiap semester, kebanyakannya saya ambil lima subjek.. jadi total yuran pembelajaran sahaja adalah RM3000 untuk satu semester..

Itu baru yuran subjek.. kira yuran nak ambil exam la gitu lebih kurang maknanya.. kalau masuk pula dengan yuran pendaftaran untuk setiap semester baru.. RM230.. kalau yang duduk hostel, RM800 untuk satu semester..

Sebenarnya kalau kira wang yang digunakan untuk complete-kan ISM Kewangan ini sahaja semata-mata untuk sepanjang 3 tahun.. lebih kurang RM 28000 diperlukan.. dan baki RM20000 adalah untuk perbelanjaan harian selama 3 tahun tuu..


guna duit macam berak..!!


RM20000 untuk perbelanjaan seperti makan, minum, toiletries, sabun basuh baju, prepaid, dan benda-benda kecil lain..

Sebenarnya perkiraan tadi untuk mereka yang benar-benar hanya bergantung pada PTPTN untuk meneruskan kelangsungan hidup mereka..

Bagi aQ.. [ok.. mula aQ balik..] aQ hanya menggunakan duit PTPTN untuk bayar yuran exam sahaja.. [yang RM3000 setiap semester tuu..].. manakala duit pendaftaran.. duit hostel.. duit buku.. semua ayah bayar.. and even duit makan pun ayah bagi tiap-taip bulan..

Ini menunjukkan aQ sepatutnya mempunyai baki bersih RM29200 dari duit PTPTN apabila ditolak dengan jumlah keseluruhan yuran exam selama 3 tahun.. dan sehingga kini.. iaitu semester akhir aQ akan mendapat duit PTPTN.. baki bersih yang aQ ada hanya lebih kurang RM2000.. beberapa peratus dari RM 2000 tu ada la yang tunai and ada dalam bentuk investment..

Persoalan sekarang.. daripada RM29200, hanya plus minus RM2000 yang tinggal.. mana hilang nya RM27000 yang lain..??

RM27000.. terlalu cukup untuk menyediakan sebuah majlis perkahwinan mewah dikalangan orang kampung macam aQ nieh.. yela mana tau nanti da habis belajar da tergatal nak kahwin.. haa~ tak da masalah da cari wet kahwin.. da dapat elak buat maksiat.. tuu pown ada baki lagi sebenarnya nak mulakan hidup baru berdua.. ^.~

RM27000.. bayaran bawah [ok.. down payment laa..] untuk pape la aQ nak.. pastu kerja ada gaji bayar monthly payment dengan kadar rendah..

RM27000.. banyak jumlah nie tao.. boleh wat apa je..

Ok.. sila rancang dengan baik.. sebab RM27000 tuu hanya angin je.. sebab RM27000 aQ tuu dah 'hilang'..!! ke mana..?? Ya Allah.. sesal dahulu kaya raya.. sesal kemudian, da muflis dah pun........

So.. Yes..!! obviously aQ menggunakan RM27000 tuu dengan 'baik'.. berbanding rakan-rakan yang lain..

Yelaa.. at least aQ masih ade ting tong ting tong RM2000.. pakar kewangan cakap.. kita kena save 10% dari wang yang kita dapat.. so.. 10% darab RM27000 sama dengan RM2700.. elehh~ RM700 tu aQ save la bila dapat duit PTPTN last round nanti.. hahahhaaa~ hahaa~ haaa~ lawak ke..??

DUSH..!!


tiada gunanya..


(-______________-)"



2 comments:

syazwani ahmad sibi said...

hahahhaha tau xape.....
mne hilang weyh duit tueh....?????

bile pk blik sngt bnyk kuwt guna duit tok bersosial....

eieeesyhhh amalan yg tdk baik tok aku jge...!!!
hehehheheh

[AMR]ReenaRawee said...

wet tuu hilang ntk bsosial laa..
eiyh dye nie..
dye tny..
dye jwb..

hahahaa~
ye laa..
nsb wani da ade Mr. CEO..
beli byk brg..
dpt kurang kn income..
dpt jimat dr byrn tax..
bijak2..

hahahahahhaaa~~