My Mood . My Hope . My Pray .

7th August, 2014 : Hello there! It's been a long time. Miss me? *muntah hijau*

10th Oct, 2011
: Yey! LI dah nak habis. So, presentation, log book & report. Mana? Entah... Hehehe~

Tuesday, March 15, 2011

Si Sasa Merong Si Mereng.

Sampai masa tibanya waktu,
Redup hati kaum berdua,
Bila dua jasad bersatu,
Hidup mati jadi bersama.
-Lang-


Empangan kalau dah dibuka
Manakan boleh ditahan airnya.
-Kemawas-


Jaga-jaga panah Garuda,
Kalau diluka, disini ada ubatnya.
-Embok-


Semua nie dari Hikayat Merong Mahawangsa..!! giler kau cerita nie.. berpuitis, berpujangga, berpantun bagai.. tapi aQ hebat..!! aQ dapat faham maksud kata-kata setiap watak tu.. nie bermakna, aQ masih ingat lagi apa yang Pn. Faridah ajar aQ dulu masa kelas Bahasa Melayu Kesusasteraan..!! gahahahahaa~~




Urghhh~ seriously..?? kalau nak aQ komen.. movie nie best ke..?? power sangat ke sampai RM8 juta budget filem..?? KRU tuu mesti gedik je kan buat filem juta-juta nak kalahkan Dr. Rozmi..??

Well, dari apa yang aQ tengok, kekurangan filem nie;

1. masa babak lawan-lawan [selain perang terakhir - masa lawan kat kawasan Garuda].. memang ada nampak la effect tak berapa kiut.. maksud aQ masa time lawan tu, ada pergerakan serangan yang agak slow, dah macam masa buat penggambaran pulak.. bukan macam lepas di 'touch up'.. paham ke kau pe aQ cakap nie..?? masa musuh serang tu, nampak macam dye dah plan dengan Merong yang dye nak serang Merong.. haa~ tak paham jugak kau pergi tengok betul-betul..

2. Ending masa keturunan ketujuh tu, ape ke nama.. Sultan Muzafal Shah ke..?? ahh~ lebih kurang laa.. haa~ nama dye Phra Ong Mahawangsa.. part tu dari behind the scene dah macam.. 'erk~ kenapa macam nie efffect dye..?? tak kiut laa.. macam katun 3D je..' heee~

3. Lagu tema Anuar Zain tu untuk apa sebenarnya..?? macam buat bazir je bayar kat AZ tuu.. lagu dye keluar masa dah habis filem.. time senarai nama pelakon keluar, baru lagu tu didendang.. tak paham.. tak paham..

Best filem nie, sebab;

1. Bapak ah ramai pelakon dye...... memang tak ar RM8 juta.. dengan effect lagi yang best.. aQ paling suka time perlawanan yang last sekali.. tu nampak kemas lagi.. rasanya macam harga buat filem nie lagi mahal dari RM8 juta.. ok financial consultant [aQ le tu..], you did a great job..!!  ;)

2. Khir Rahman, walaupun watak jahat.. aQ rasa ayat dye yang paling orang ramai ingat..

Unik filem ini;

1. Yang banyak buat lawak Si Merong dengan Ying Ying je.. dua watak, tapi gelak sampai habis filem.. kiut..!!

2. Penampilan paling buat orang dalam panggung gelak bila Pawang Kesum keluar..!! I was like.. what......?? and semua gelak kuat.. ohh man~ penampilan dah cun.. sekali suara Dato' Rahim..?? owhh mine~ kalau dye kan biasa watak gatal, suara gatal.. nie bawak watak Pawang.. tak kena pulak ngan suara gatal gelenyar beliau tu.. lagi best lau guna SUARA Dato' Jalaludin kowt.. hmm~ maybe...


Tu.. tu.. Pawang Kesum..!! the all white one..!! hahahaa~~


3. Baca komen-komen kat FB.. Malay people yang tak tengok filem Melayu [ok, including me.. -___-"] tertukar fikiran untuk salute dekat filem Melayu.. hebat giler penangan Merong..!!

4. Ayat-ayat skrip yang digunakan, walaupun puitis memanjang.. tapi penonton mana yang boleh lupa ayat-ayat 'keramat' dalam filem nie..?? siapa..?? siapa..??

Hmm~ banyak sebenarnya lau nak komplen dan komen.. tapi kesimpulannya la kan, The Malay Chronicles nie kan, memang AWESOME..!!

Kekurangan dan kesilapan tu perkara biasa.. dari mana kita akan belajar untuk berjaya kalau bukan dari kesilapan atau kejatuhan kita yang dahulu.. betul..?? [ok, talk like a penceramah bebas..] ;pp


"Sudahlah hodoh, mulut berbau.."

Damn.. yang nie paling kelakar sekali.. awal-awal cerita dah buat aQ jatuh cinta kat Stephen.. eah~ Merong.. eah~ Rahman.. no no.. Mahawangsa.. Hughes.. pang...!!!

*.*

Lagi satu..

"Itu pak cik saya, Merong Mahasuasa"

Mereng punya Merong..!! :)


Dah tengok, jangan kelip mata pulak..!! ;pp


Well, if anyone ask me to watch this movie AGAIN, I'll definitely will GO..!! ok, serious.. tak payah belanja aQ pun tak pa.. :)


SALUTE..!!


And the last picha...


Seriously.. memang macam gergasi..



0 comments: